Opera De Vuurpijl

Bekijk de trailer van kinderopera De Vuurpijl

KRK en De Vuurpijl In de Echo Oost

KRK en De Vuurpijl op oost-online.nl
Klik op de afbeelding hieronder om het artikel bij oost-online te lezen.

Verslag van Marjoleine Pakker, koorvrouw
Het is maandag 11 juli 2016.
De leuke ideeën schieten me weer te binnen die tijdens de borrel na afloop van het geweldige slotconcert bij de OBA op het Javaplein zijn opgeborreld. We willen de ‘making of’ van de nieuwe opera gaan volgen maar nu anders. Geen docu zoals de vorige keer, maar een sOaPERA! En, zoals we dat van Tineke kennen, weet ze me in een paar minuten tijd over te halen, zodat ik later die middag enthousiast op de fiets zit op weg om verslag te gaan doen van een bespreking met Kees (componist), Daniël (librettist), Shanna (regisseuse) en Hester (een van de koordirigentes).

Ik word uitermate hartelijk ontvangen door Kees en val midden in een anekdote over de auditie van een kind. Ik zie blije en enthousiaste gezichten om me heen en voel een ‘gedreven’ energie. Heerlijk! Een fijne binnenkomer. Bladzijden vol notenbalken en muzieknoten komen voorbij. De muziek staat! Ik zie kleine lettertjes onder de notenbalken. Maar als ik iets beter kijk, blijken het woorden te zijn. Het libretto staat in de steigers (net als het huis van Kees, dat kan geen toeval zijn). Ik zie vellen papier met alleen maar tekst voorbijkomen, het is het libretto ‘boekwerk’ met vier of vijf koorstukken en diverse dialoogscènes zonder zang voor in totaal zo’n vijftig minuten opera. De ideeën en verhalen vliegen me om de oren. De ideeën die regisseuse Shanna zo beeldend vertelt. Bij aanvang van de bespreking wist ze nog niet eens zeker of ze de regie op zich zou nemen, maar nu heeft ze bijna ongemerkt ja gezegd!

Wie zijn de mensen die samen aan tafel zitten en met ongelooflijk veel enthousiasme en professionaliteit gaan zorgen voor een nieuwe opera voor Klassiek rondom de Klas?
Om te beginnen is daar componist Kees Olthuis, die we natuurlijk allemaal al kennen van de vorige opera Doe Normáál Driss. Kees, die kan componeren, musiceren, dirigeren, enthousiasmeren, die een geweldige gastheer en kok is en die met humor serieus kan zijn.

Dan hebben we librettist Daniël van Klaveren, tevens acteur en regisseur. Hij doet jeugdtheaterproducties, maakt speels, muzikaal en inhoudelijk theater over mensen die net even anders zijn dan anderen en die zoeken naar hun plek in de wereld. Daniël wil muziek van vroeger (opera) door mensen van nu (kinderen) naar de toekomst brengen. Hij is bevlogen, enthousiast, speels en flexibel.

En tot slot de regisseur Shanna Chatterjee, speldocent, schrijfster, actrice, muzikante en zangeres. Ook zij doet jeugdtheater en musical, is energiek, sprankelend en enthousiast. Mijns inziens de typering van Shanna: vertel me en ik luister, laat me zien en ik kijk, laat me beleven en ik leer!

Wat had Kees een prachtige mensen in huis! Wat een kwaliteiten en ongelooflijke aanwinsten voor Klassiek rondom de Klas.

Voorbereiding voor de lustrumopera De Vuurpijl

Het koor van Klassiek rondom de Klas wordt vanwege de opera De Vuurpijl uitgebreid met onder andere het Pakhuis Kinderkoor. Ook heel bijzonder is dat er voor deze gelegenheid een koor van ouders opgericht wordt. Gadija, een van de ouders, is de drijvende kracht achter dit initiatief. Hester Hentzepeper, koordocent en dirigent van beide koren, zal zorgen dat ook de ouders de sterren van de hemel gaan zingen.

Ook de instrumentalisten worden tijdens de opera versterkt door leden van het Klein Leerorkest uit Zuidoost en, zoals we inmiddels gewend en verwend zijn, worden de leerlingen gesteund door leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het enige echte Nationale Operaorkest.

Het Klassiek rondom de Klas ouderkoor

Op 8 maart jl. was de allereerste repetitie van het ouderkoor. Al 21 ouders van de leerlingen van Klassiek rondom de Klas hebben zich aangemeld. Op vrijdag 23 juni gaan ze meezingen met de speciaal voor ons eerste lustrum gecomponeerde opera De Vuurpijl. Componist Kees Olthuis was deze avond zelf aanwezig en gaf uitleg over de opera. Een bijzonder moment. De Vuurpijl is niet eenvoudig. “Zo hoog!”, maar koorleider Hester Hentzepeter heeft er na een aantal stemoefeningen alle vertrouwen in dat het gaat lukken.